Mängden elavfall som samlas in och återvinns på rätt sätt i Sverige minskar. En alltför stor del småelektronik slängs bland hushållens restavfall och hela 70% av den mängd farligt avfall som hushållen inte sorterar ut, består av batterier och elavfall. Det vill Kjell & Company förändra.
Småelektronik är populärt. I varje hem finns en stor mängd elektriska produkter, såsom hushållsapparater, leksaker, belysning och elverktyg. En del av dessa produkter innehåller farliga ämnen, till exempel kvicksilver, som finns i batterier, lysrör och lågenergilampor. En del elektriska produkter tenderar att ligga kvar i våra lådor och skåp, men varje år slängs också ca 8000 ton småelektronik. Det är avgörande för både människor och miljö att avfallet sorteras på rätt sätt och att de material som kan återvinnas också får möjlighet till det. Alla som säljer och producerar elutrustning har uttalat ett ansvar att förenkla för återanvändning och återvinning.
Avfall Sverige mäter den så kallade insamlingsgraden, det vill säga vad avfallet väger i förhållande till den mängd elektronik som sätts på marknaden. Insamlingsgraden för småelektronik är enligt Avfall Sverige så låg som 10-25%. Och den fortsätter att sjunka. Detta behöver förändras.
Som ett led i sin hållbarhetsstrategi har Kjell & Company nu en höstkampanj som syftar till att hjälpa och vägleda hushållen till korrekt avfallshantering. Under hela oktober och november tar Kjell & Companys svenska och norska butiker emot gamla uttjänta ljusslingor för att säkerställa att dessa sorteras och återvinns på rätt sätt. Som tack får kunden rabatt på en ny produkt.
”Att vägleda och guida våra kunder till rätt produktval är en självklar del i vår affärsidé. Vår personal har en gedigen produktkunskap och ett stort tekniskt intresse. Men för oss är det även viktigt att säkerställa att kunderna förstår vikten av att hantera produkterna rätt. Vår kampanj är ett sätt att belysa återvinning och hållbarhet, där vi hoppas kunna göra en positiv skillnad”, säger Mariette Lindsjö, CMO på Kjell & Company.